torsdag 6 januari 2011
semla semla semla
Min bror och hans flickvän Camilla kom på besök idag, vi bjöd på tacos och små semlor med rosa grädde. Lite tidigt jag vet, men det är ju så himla gott!
semla
75 g margarin eller smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
150 gr mandelmassa
l dl grädde
Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt salt, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken. Ta upp degen på bakbordet och knåda, gör lagom stora bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter. Gröp ur en grop ur bullens mitt och fyll med mandelmassan. Spritsa på grädde och lägg på locket!
Detta blir också mitt bidrag till månadens sötsak som har tema efterrätt. För visst smakar en sådan här semla i miniformat toppen efter maten!
bild emma
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
En Semla är aldrig fel! :)
SvaraRaderaEn semla är alltid rätt! :)
SvaraRadera