söndag 13 februari 2011

god nougat


Jag har varit i London med ett skönt gäng entreprenörer i några dagar, hur bra som helst har det varit! Vi har besökt Spotify, Atomico, Bloomberg och varit med om massvis med roliga saker. Här får ni ett recept på en sjukt god nougat jag testade på i veckan. Mumsigt värre!

Nougat
1,5 dl Sötmandel
5 dl Socker
1 krm Salt
1½ dl Ljus sirap
1¼ dl Vatten
2 Äggvitor
Florsocker till garnering.


Rosta mandeln i stekpanna. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en gryta. Koka på hög värme till 150°. Jag kokade till ca 145° eftersom det inte slutar koka så fort man tar av det från plattan. Vispa äggvitorna till fluffig skum med elvisp. Häll över den varma sockerlagen i en tunn stråle medans du vispar kraftigt. Fortsätt vispa till massan är tjock, seg och slät. ca 10 minuter tar det.
Blanda ner mandeln och häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form. Låt stå i rumstemperatur i 6 timmar. Skär den  bitar och pudra över florsocker så klibbar den inte ihop. Förvaras i burk med lock.

3 kommentarer:

  1. Fantastiskt goda, lite trixigt att göra men klart värt det! :)

    SvaraRadera
  2. Oj ser gott ut, vill testa....

    SvaraRadera