söndag 4 december 2011

saffransgott

Det finaste med julen är alla fantastiska dofter och smaker. Kanel, saffran, nejlikor och så vidare, ett enda stor doft&smak-kalas! Jag gjorde fluffiga saffransbullar häromdagen. Gjorda på vanlig saffransdeg med kesella. Kesella är ett måste, utan den blir bullarna torra. Rulla runda små bollar av degen och pensla med uppvispat ägg. In i ugnen i ca tio min. Låt de sedan svalna, smält lite smör, doppa bullarna i smöret och sedan i strösocker.
Bullarna riktigt smälter i munnen!

Många som frågat om receptet på dessa bullar, här kommer det! :)

saffransbullar
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1,5 dl socker eller vit sirap
1 g saffran (2 påsar à 1/2 g)
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl
Garnering och pensling:
1 dl russin
1 ägg



Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande margarin, kesella och socker eller sirap. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 – 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma bollar av degen, ganska små för de jäser och blir större. Placera de på plåt med bakplåtspapper och lägg över en handduk och låt jäsa i 30 min till. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 225 grader i ca 5-10 min. Låt sedan svalna.

Smält lite smör innan servering, doppa bullarna i smöret och sedan i massa socker. Hur gott som helst! 


1 kommentar:

  1. Mmmm.. dessa minns jag sedan julpysslet hos dig för 3 år sedan. Mumma!!!

    SvaraRadera