Våra goda vänner Jenny och Alexander var hos oss över helgen och vi gjorde en utflykt till fantastiska Storegården i Alboga. Där fikade vi friskt och Jenny valde citronmarängpaj, jag blev inspirerad av att försöka mig på en egen. Och den blev hur bra som helst, syrlig och god. Här har ni receptet! citronmarängpaj pajdeg | ||
150 gram smör | ||
3 dl mjöl | ||
1 dl socker | ||
0,5 tsk bakpulver | ||
fyllning | ||
75 gram smör | ||
3 st ägg | ||
1 st citron |
1 dl socker | ||
1 msk maizena | ||
maräng | ||
4 st äggvitor | ||
1 dl socker | ||
1 nypa salt |
Smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda i socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut i en form med löstagbara
kanter och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter i 175 grader. Börja med citronfyllningen. Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt äggen ett i taget. Se till att ha plattan på medelvärme och rör
mycket, annars kan äggen koagulera. Pressa i saften från en citron, blanda i socker och maizena. Låt sjuda
på svag värme tills krämen tjocknat något. Dags för marängen: Separera äggvitan från gulan och vispa vitan till
ett hårt skum. Tillsätt sockret och saltet mot slutet. Tag ut det förgräddade pajskalet och bred citronkrämen ovanpå. Avsluta med marängsmeten. Ställ in i ugnen i 175 grader tills marängen fått lite färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar