söndag 6 februari 2011

bullbakssöndag



Idag har det bakats kardemummabullar!
Jag gick efter Leilas recept och det ser ut så här:

kardemummabullar
1 msk stött kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
200 gr mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk mald kanel

ägg till pensling
ljus sirap och en skvätt vatten
1/2 msk stött kardemumma
1/2 dl strösocker

Värm mjölken till 37 grader, rör ner kardemumman. Smula jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, smör och ägg. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma under bakduk. Blanda fyllningen. Kavla ut degen till en rektangulär och bred på fyllningen. Vik ena långsidan mot den andra. Skiva i små remsor och dela varje remsa i två delar. (De ska se ut som byxben) Snurra varje ben och knyt ihop de, knuten ska hamna under snurran. Låt bullarna jäsa igen till dubbel storlek, ca 40 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10 min. Pensla sedan de nygräddade bullarna med sirap utrört med lite vatten och strö över sockerblandningen.

Nu ska jag njuta av dessa med en kopp kaffe och sedan blir det lyrical jazz i Tidaholm. Härlig söndag!

4 kommentarer:

  1. gud så goda de såg ut! :)

    SvaraRadera
  2. De var otroooligt goda! :)

    SvaraRadera
  3. idag bakade jag den och det var successful!!!

    SvaraRadera
  4. sa fint recept! de blev perfekta!

    SvaraRadera